ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Pentru vânzători

Este normal pentru clienți să se aștepte la servicii imobiliare competente din partea agentului imobiliar și agenției imobiliare, având în vedere că aceștia sunt obligați etic, contractual și legal să-și reprezinte clienții cu profesionalism, onestitate și loialitate în legătură cu vânzarea unei proprietăți imobiliare.

Când este momentul ideal pentru a-mi vinde proprietatea?

Momentul potrivit pentru vânzarea unei proprietăți poate varia în funcție de piața imobiliară. De obicei, vânzările imobiliare se intensifică în lunile mai calde ale anului. Pe de altă parte, în lunile mai reci, piața tinde să fie favorabilă cumpărătorilor. Aceste tendințe pot varia în funcție de zona geografică și de tipul proprietății în cauză.

Răspunsul la această întrebare nu este simplu. În general, cel mai bun moment pentru a vinde o proprietate este atunci când te simți pregătit. Contrar a ceea ce unii agenți imobiliari ar putea încerca să te convingă, există beneficii și în a vinde în sezonul rece.

Când ar trebui să pun proprietatea pe piață dacă doresc să achiziționez o alta nouă?

Cumpărarea și vânzarea unei proprietăți în același timp poate necesita o abordare echilibrată și atentă. Există argumente pro și contra referitoare la dacă ar trebui să cauți o locuință nouă înainte de a vinde pe cea actuală sau să vinzi mai întâi actuala proprietate. Adevărul este că situația ideală depinde de circumstanțele tale personale și de faptul că este o piață favorabilă cumpărătorilor sau vânzătorului.

Ce înseamnă piața cumpărătorilor sau piața vânzătorilor?

Piața cumpărătorilor și piața vânzătorilor sunt doi termeni utilizați în industria imobiliară pentru a descrie echilibrul dintre cerere și ofertă pentru proprietăți. 

Piața cumpărătorilor se referă la o piață în care există mai multe proprietăți disponibile pentru vânzare decât cumpărători interesați. În acest caz, cumpărătorii au mai multă putere de negociere și pot obține prețuri mai bune sau condiții de vânzare mai favorabile. 

Pe de altă parte, piața vânzătorilor se referă la o piață în care există mai mulți cumpărători decât proprietăți disponibile pentru vânzare. În acest caz, vânzătorii au mai multă putere de negociere și pot obține prețuri mai mari condiții de vânzare mai favorabile. 

Este important să înțelegem că piața imobiliară este în continuă schimbare și poate trece de la o piață a cumpărătorilor la o piață a vânzătorilor și invers, în funcție de evoluția cererii și ofertei pentru proprietăți într-o anumită zonă geografică. 

Am nevoie de un agent imobiliar pentru a vinde proprietatea?

Există mai multe motive pentru care ar putea fi benefic să angajați un agent imobiliar pentru a vă ajuta să vindeți proprietatea dumneavoastră. 

Agentul are cunoștințe și experiență în vânzarea de proprietăți și poate oferi sfaturi și informații valoroase despre piața imobiliară locală, precum și despre modul de prezentare și promovare a proprietății dumneavoastră.

Are acces la o rețea de alți agenți imobiliari și clienți potențiali, precum și la resurse precum instrumentele de marketing, site-urile web și bazele de date ale companiei lor, care pot ajuta la promovarea proprietății dumneavoastră.

Vă poate ajuta să gestionați întregul proces de vânzare, de la prezentarea și promovarea proprietății la negocierea prețului și încheierea tranzacției, oferindu-vă timp și resurse pentru alte aspecte importante ale vieții dumneavoastră.

Vă recomandă un preț corect de listare a proprietății dumneavoastră, luând în considerare piața locală și alte factori, astfel încât să vă asigurați că primiți un preț echitabil și competitiv.

Vânzarea unei proprietăți poate fi un proces stresant și complicat, iar un agent imobiliar poate ajuta la reducerea stresului și a incertitudinii, oferindu-vă sfaturi și îndrumări utile pe tot parcursul procesului.

În general, angajarea unui agent imobiliar poate fi benefică pentru proprietarii care nu au experiență în vânzarea de proprietăți sau care doresc să reducă stresul și incertitudinea procesului de vânzare. Este important să luați în considerare costurile implicate și să căutați un agent imobiliar cu experiență și reputație solidă în zona dumneavoastră.

Cum îmi pregătesc casa pentru vânzare?

Pregătirea proprietății pentru vânzare este un proces important pentru a maximiza potențialul de vânzare și a obține cel mai bun preț pentru ea. 

Agentul imobiliar care vă reprezintă este persoana cea mai bine calificată pentru a vă ajuta să identificați ce trebuie făcut înainte de a vinde.

În funcție de starea generală a proprietății, ar putea fi cel mai bine să faceți unele îmbunătățiri minore înainte de a o pune pe piață. Dacă proprietatea are nevoie de renovare majoră pentru a o face locuibilă, vă puteți gândi să săriți peste renovările costisitoare și să vindeți așa cum este. 

Rețineți că fiecare proprietate este unică, așa că sfatul pe care îl primiți pentru proprietatea dumneavoastră ar putea fi diferit față de sfatul pe care le-ar primi un alt vânzător.

Dar amenajarea corectă a unei case este crucială.

Cum determinați prețul de listare al casei mele?

Un agent imobiliar va folosi mai multe metode pentru a determina valoarea casei dumneavoastră.

Analiza pieței locale pentru a vedea cât de mult costă proprietăți similare din zonă. Acesta poate lua în considerare tranzacțiile recente cu proprietăți similare, prețurile cerute de proprietarii care vând case similare și cum se compară acestea cu proprietatea dumneavoastră.

Evaluarea proprietății dumneavoastră prin examinarea stării sale actuale, a amenajărilor interioare și exterioare, precum și a istoricului de întreținere a casei. Acestea pot afecta valoarea casei și, prin urmare, trebuie luate în considerare.

Este important să rețineți că valoarea proprietății dumneavoastră mai poate varia și în funcție de amplasarea proprietății în zonă, orientarea cardinală, amenajarea străzii, utilitățile disponibile, construcțiile din zonă dar și de certificarea energetică.

În general, este recomandat să colaborați cu un agent imobiliar de încredere și cu experiență pentru a obține o estimare mai precisă a valorii proprietății dumneavoastră.

De ce este recomandat ca prețul de listare să fie apropiat de cel real?

Cu cât prețul cerut este mai apropiat de cel estimat, cu atât șansele de a vinde într-o perioadă scurtă de timp și în cele mai bune condiții financiare posibile cresc.

Cu cât poziționăm prețul mai mult peste valoarea de piață, cu atât mai puțini clienți interesați vom avea și cu atât ne vor scădea șansele de a vinde proprietatea.

Mulți vânzători cred că, dacă își prețuiesc casa inițial, pot oricând să-l scadă mai târziu. Cu toate acestea, primele două săptămâni sunt vitale pentru vânzarea casei tale. 

Încercare și eșec nu este o metoda ideală de a stabilii prețul unei proprietăți. Entuziasmul pieței generat de o listare nouă se pierde și nu poate fi recâștigat.

Cu cât o proprietate stă mai mult pe piață, cu atât prețul va deveni mai mic. Uneori poate chiar să se vândă la un preț mai mic decât dacă ar fi fost listată cu un preț corect de la început.

Care este diferența dintre listare deschisă și listare exclusivă?

În ceea ce privește vânzarea sau închirierea unei proprietăți prin intermediul unui agent imobiliar, există două opțiuni principale: listarea deschisă și listarea exclusivă.

O listare deschisă este atunci când proprietarul apelează la mai mulți agenți imobiliari pentru a vinde sau închiria proprietatea. În această situație, fiecare agent poate promova proprietatea în mod independent și poate lucra cu orice cumpărător sau chiriaș interesat. La acest sistem de lucru se poate întâmpla ca:

 • promovarea proprietății se va face în funcție de cât de vandabilă este;
 • fiecare agent imobiliar să promoveze proprietatea după bunul plac/interes (preț mai mic decât alt agent sau chiar proprietar, caracteristici eronate, ascunderea locației, …);
 • colaborarea între agenții imobiliari este aproape nulă;
 • aproape întotdeauna va apăra interesele cumpărătorului;
 • comisionarea atât a vânzătorului cât și a cumpărătorului;
 • să plătească dublu comision, deoarece mai mulți agenți pot pretinde că ei au fost „cauza efectivă” a vânzării.

Pe de altă parte, listarea exclusivă este atunci când proprietarul angajează un singur agent imobiliar pentru a vinde sau închiria proprietatea. În această situație, agentul imobiliar este singurul responsabil pentru promovarea proprietății și lucrul cu cumpărătorii sau chiriașii interesați. La acest sistem de lucru agentul imobiliar are obligația ca:

 • să vă ajute să poziționați prețul de listare;
 • să scoată în evidență ce este mai bun la proprietatea dumneavoastră;
 • să conceapă un plan de marketing personalizat pentru a vă ajuta să obțineți cel mai bun preț de vânzare pentru proprietatea dumneavoastră;
 • să colaboreze cu toți agenții imobiliari din piață;
 • să comunice acțiunile rezultate din marketingul proprietății;
 • să reprezinte numai interesele vânzătorului;
 • să remunereze colaborarea de succes;
 • să nu comisioneze cumpărătorul.

Principalul avantaj al unei liste exclusive este că proprietarul va avea un singur punct de contact și nu va trebui să coordoneze activitățile mai multor servicii imobiliare.

Ce comision percepeți?

Cele mai importante întrebări pe care trebuie să le puneți unui agent imobiliar înainte de a semna un contract sunt comisionul perceput și planul de marketing. 

Comisionul perceput de un agent poate varia în funcție de locație, tipul proprietății, de relația de lucru cu vânzătorul și alți factori.

S-ar putea să vă gândiți că ar fi grozav dacă ați găsi un agent care va percepe un comision mai mic decât ceilalți agenți. Luați în calcul că o parte din comision se duce către agentul care aduce cumpărătorul.

Ghici ce se întâmplă dacă toate proprietățile cu care concurezi plătesc comisioane mai mari? Mai puțini agenți de cumpărători vor propune proprietatea ta către clienții lor. Agentul unui cumpărător trebuie să fie motivat să-ți vândă casa!

Un comision mai mic înseamnă adesea să câștigi mai puțini bani, nu mai mulți.

Concluzia este că NU vei economisi bani. În schimb, probabil vei reuși mai puțin. Nu faceți această greșeală prostească de vânzare a casei.

Cât durează contractul dumneavoastră?

Perioada de timp pentru care se încheie contractul de listing pentru vânzarea unei proprietăți poate varia în funcție de locație, tipul proprietății și prețul de listare. În general, aceste contract au o durată de câteva luni la un an, dar pot fi negociate și pentru o durată mai scurtă sau mai lungă în funcție de acordul dintre agent și proprietar.

Veți descoperi că proprietățile cu prețuri de listă mai mare, au au de obicei perioade contractuale mai prelungite. Este important să discutați în detaliu cu agentul imobiliar și să clarificați termenii contractului de reprezentare înainte de a semna un acord. 

Mă veți reprezenta doar pe mine în tranzacție?

Când angajați un agent imobiliar, una dintre cele mai importante întrebări la care să obțineți un răspuns este dacă vă va reprezenta în exclusivitate.

Unii agenți imobiliari practică agenția dublă, cea ce înseamnă că vor încasa comision din ambele parți. Dacă doriți să lucrați deschis, atunci agentul imobiliar va devenii o parte neutră în tranzacție. El nu va fi de partea ta pentru a-ți obține cei mai buni termeni și condiții la vânzare.

Singura persoană care va beneficia dacă lucrați fără reprezentare este agentul imobiliar, care va încasa comisionul dublu iar interesul lui este să încheie vânzarea indiferent dacă vă avantajează sau nu. 

Pentru ca un proprietar să beneficieze de o vânzare în cele mai bune condiții atunci este recomandat ca să colaborează cu un singur agent imobiliar, iar agentul colaborează cu mai mulți colegi din agenție sau din alte agenții, firește, atribuind un procent celor care îl ajută să încheie o tranzacție. În acest fel se amplifica semnificativ expunerea proprietații în piață, într-un mod controlat și eficient.

ALEGE SĂ LUCREZI CU UN AGENT CARE TE REPREZINTĂ!

Cum facem ca proprietatea dumneavoastră să iasă în evidență?

Este important ca proprietatea dumneavoastră să iasă în evidență față de o altă proprietate concurentă iar prima impresie este esențială. O fotografie bună va asocia locuinței acea emoție pozitivă determinantă pentru încheierea unor tranzacții imobiliare de succes. 

Potențialii cumpărători doresc, în general, să se poată imagina pe ei înșiși într-o casă frumoasă, nu într-una care are o iluminare slabă și care pare neîncăpătoare în fotografii.

Fotografiile calitative pot genera mai multe afișări în pagina de detalii a ofertei, ceea ce aduce mai mulți clienți care vă vor călca pragul, și, deci, mai multe oferte de cumpărare. În aceste vremuri moderne, oamenii aleg de multe ori proprietăți de pe laptop-uri, tablete sau telefoane, astfel încât calitatea fotografiilor nu este un lux, ci o necesitate.

Pentru cele mai bune rezultate, vă punem la dispoziție un ”Ghid de pregătire a proprietății pentru fotografiere”.

Imaginează-ți proprietatea prin ochii unui Cumpărător.

Ce este Home Staging?

Home staging este o tehnică de design interior care implică aranjarea și decorarea unei proprietăți pentru ai face mai atractivă pentru potențialii cumpărători. Obiectivul principal al home staging-ului este de a transforma proprietatea într-un spațiu neutru, atrăgător și bine organizat, care va inspira potențialii cumpărători să se imagineze locuind acolo.

Practic, home staging-ul implicată îndepărtarea elementelor personale și a excesului de mobilier sau decor, înlocuirea cu piese neutre sau moderne și organizarea proprietăților pentru a crea o atmosferă deschisă, luminată și spațioasă. 

Home staging-ul poate fi efectuat de către proprietarul sau de către o persoană cu experiență în amenajarea unei locuințe, iar costurile variază în funcție de gradul de intervenție și de dimensiunea proprietății. Cu toate acestea, studiile arată că home staging-ul poate ajuta la vânzarea proprietăților mai rapid și la un preț mai mare.

Ce este modulul de colaborare dintre agențiile imobiliare?

Modulul de colaborare (MC) este un serviciu de listă și distribuție a proprietăților imobiliare pentru vânzare sau închiriere, utilizat de agenți imobiliari pentru a ajuta la promovarea proprietății și la conectarea cu potențiale cumpărători sau chiriași.

MC-ul este o bază de date centralizată care permite agenților imobiliari să afișeze informații despre proprietățile pe care le au în portofoliu și să le facă accesibile altor agenți imobiliari care sunt membri ai serviciului. Acest lucru permite ca proprietățile să fie promovate la nivel local, regional și chiar național, oferind o mai mare expunere pentru vânzători și o mai mare accesibilitate pentru cumpărători.

Ce ar trebui să fac pentru a mă pregăti pentru vizionare?

Puteți face câteva lucruri simple pentru a vă asigura că veți face o primă impresie bună și pentru a încuraja interesul cumpărătorului. Iată câteva sfaturi utile pentru a vă pregăti casa înainte de o vizionare:

 • Asigurați-vă că proprietatea este curată și ordonată și așa se va simți mai spațioasă.
 • Asigurați-vă că toate draperiile sunt trase, iar casa primește lumină naturală bună. 
 • Aprindeți luminile în orice zonă din casă care ar putea folosi puțină lumină suplimentară.
Cum decurge programarea și vizionarea proprietăților cu potențialii cumpărători?

În general, programarea și vizionarea proprietății cu potențialii cumpărători decurge astfel:

 • Gestionarea cererilor;
 • Prezentarea proprietății înaintea stabilirii unei vizionări;
 • Verificarea intenției de cumpărare;
 • Organizarea eficientă a vizionării și pregătirea proprietății pentru vizionare;
 • Prezentarea proprietății potențialilor cumpărători;
 • Chestionarea potențialilor cumpărători după vizionare;
 • Opținerea unui feedback sau a unei oferte de cumpărare.

S-ar putea  să vă iubiți casa și să aveți multe amintiri fericite asociate cu ea sau, din contra, să vă doriți să o vindeți cât mai repede. Este normal ca vânzătorii să aibă atașamente emoționale față de proprietățile lor, iar noi suntem aici să vă ajutăm.

De unde aflu dacă proprietatea mea prezintă interes în piață?

Vă comunicăm în permanență rezultate generate de planul de marketing, ceea ce vă va ajuta la repoziționarea prețului, cosmetizarea proprietății sau ajustarea termenilor de vânzare.

De ce nu se vinde proprietatea mea?

Există mai multe motive pentru care o proprietate poate să nu se vândă, printre care se numără:

Prețul este unul dintre cei mai importanți factori care influențează vânzarea unei case. Dacă prețul este prea ridicat, este posibil să nu atragă atenția potențialilor cumpărători sau să nu fie competitiv pe piață.

Dacă proprietatea are probleme majore sau necesită reparații costisitoare, acest lucru poate descuraja potențialii cumpărători să ofere prețul dorit. În astfel de cazuri, poate fi necesar să faceți reparațiile necesare sau să reducă prețul pentru a acoperi costurile de reparație.

Prezentarea proprietății este importantă în procesul de vânzare. Dacă proprietatea este dezordonată, murdară sau are un aspect neîngrijit, aceasta poate descuraja potențialii cumpărători.

Amplasarea este un alt factor important. Dacă proprietatea este situată într-o zonă care nu are stradă amenajată, mijloace de transport în comun, unități de învățământ, magazine, atunci zona poate fi evitată de cumpărători.

Marketing inadecvat – Verifică dacă toate informațiile sunt corect redactate și că fotografiile proprietății sunt de înaltă calitate. De asemenea, asigură-te că utilizezi canalele potrivite de promovare sau agenții imobiliari au acces la anunțul tău imobiliar, pentru a ajunge la un număr mai mare de cumpărători potențiali. Aceste elemente pot duce la dificultăți în vânzarea proprietății, ca urmare a unui marketing ineficient.

Ce nu poate face un agent imobiliar?
 • Nu poate să vă garanteze vânzarea;
 • Nu poate lua decizii în numele/pentru dumneavoastră;
 • Nu vă vinde proprietatea, el depune toate diligentele pentru ca vânzarea proprietății să se facă cât mai repede și în cele mai bune condiții.
Pentru vânzători

Vinde în cele mai bune condiții

Compare listings

Comparaţie